
W dniach 24 – 25.03.2015 r. LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” zorganizowała kolejne warsztaty kultywujące lokalne tradycje w ramach projektu współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego” w partnerstwie LGD „Dolina Raby”. Warsztaty kultywujące tradycje Lachów odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „”Koziarnia” Państwa Lorków w Pogorzanach (Gmina Jodłownik). Tematem warsztatów były sery świeże i dojrzewające oraz produkcja jabłecznika (cydru). Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy obszaru LSR partnerów projektu współpracy.
Uczestnicy dwóch dni warsztatowych zostali powitani przez Gospodarzy wyśmienitymi produktami lokalnymi – m.in. serami dojrzewającymi i naturalnym sokiem jabłkowym. Pracownicy biura LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” przekazali uczestnikom informacje o projekcie współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”, w ramach którego zostały zorganizowane warsztaty.
W pierwszy dzień warsztatów z zakresu serów świeżych i dojrzewających, uczestnicy warsztatów zapoznali się z techniką wytwarzania serów. Serowarstwo to dziedzina mająca głębokie korzenie na obszarze LSR. Pani Jadwiga Gręda – Lorek rozpoczęła od wykładu , dzięki któremu uczestnicy mogli zgłębić wiedzę teoretyczną dotyczącą serowarstwa. Wiedząc, że jednym z najważniejszych surowców przy produkcji serów jest mleko – właściciele Gospodarstwa wybierają to najlepsze korzystając z bliskości zachowawczej hodowli krów rasy polskiej czerwonej przy klasztorze Cystersów w Szczyrzycu. Mleko od krów rasy polskiej czerwonej jest idealne do produkcji serów. Po wykładzie teoretycznym, Pani Jadwiga pokazała Uczestnikom jak krok po kroku rozpocząć produkcję serów świeżych i dojrzewających w warunkach domowych.
W drugi dzień warsztatów tradycję wytwarzania jabłecznika, czyli popularnego dzisiaj cydru, przybliżył Uczestnikom Jakub Lorek. Na obszarze LSR nie brakuje starych sadów, z tradycyjnymi, kwaskowatymi odmianami jabłek – to właśnie te jabłka są doskonałym produktem do produkcji tradycyjnego jabłecznika. Jabłka kwaśnie nadają jabłecznikowi kwaskowatą nutkę, a jabłka słodko-gorzkie pozostawiają w jabłeczniku charakterystyczną goryczkę. Ziemia Limanowska to obszar od wieków znany z produkcji wyśmienitych owoców, a Gmina Jodłownik słynie z produkcji jabłek. Warunki klimatyczne, odpowiednie stosunki wodne i nasłonecznienie dają w rezultacie wysoko gatunkowy produkt. Niepowtarzalny smak, lekko musująca konsystencja i delikatna, aromatyczna nuta jabłkowa to cechy charakterystyczne jabłecznika. Rozpoczęto od umycia i rozdrobnienia jabłek za pomocą rozdrabniacza do owoców, a następnie wykorzystano prasę do owoców, dzięki której uzyskano naturalny sok jabłkowy, który chętnie był degustowany przez Uczestników. Międzyczasie właścicielka gospodarstwa pokazała uczestnikom tradycyjny wypiek podpłomyków w piecu chlebowym, które smakowały wyśmienicie. Po degustacji, przelano sok do zbiornika fermentacyjnego z odpowiednio rozpuszczonymi drożdżami i omówiono dalszy proces produkcji jabłecznika.
Realizacja warsztatów przyczyniła się do pielęgnowania tradycji obszaru partnerów projektu współpracy, integracji mieszkańców a także promocji lokalnego dziedzictwa. Już dzisiaj zapraszamy wszystkich mieszkańców na ostatni etap projektu – imprezę podsumowującą projekt pn. „Smaki Beskidu Wyspowego” w dniu 2 maja 2015 r. w Łukowicy.
Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach w ramach działania 421 „Wdrażanie projektów współpracy” objętego PROW na lata 2007 – 2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Monika Piaskowy