XXI Konkurs Potraw Regionalnych pod tytułem „Przy chłopskim stole”

W niedzielę 14 czerwca 2015r. w Wygiełzowie odbył się XXI Konkurs Potraw Regionalnych pod tytułem „Przy chłopskim stole”. Konkurs ma na celu kultywowanie tradycji sporządzania i podawania potraw według dawnych zwyczajów i receptur, propagowania tradycji ludowej i umacnia tożsamości społecznej mieszkańców Małopolski.

W ramach konkursu zaprezentowały się dwadzieścia trzy koła gospodyń wiejskich. Każde KGW przedstawiło krótki program artystyczny, a następnie częstowały wszystkich swoją konkursową potrawą tradycyjną. Jak na konkurs przysmaków regionalnych przystało nie zabrakło potraw tradycyjnych w przeszłości przygotowywanych przez nasze babcie takich jak: Kluski krojoki z kapustą, Gołki ze skwarkami, Zupa ziemnioczonka, Kwaśnica, Kapusta z grochem, Gołąbki z pęczaku i grochu na wieprzowym ryjku, Fasolówka, Pęcak z fasolą, Pęcak z grochem, Barszcz burakowy z twarogiem, Pierogi z kaszą gryczaną i serem ze skwarkami, Kartoflanka z grzybkiem, Marchwionka na mleku, Zupa na serwatce z ziemniaczkami, Barszcz zabielany, Zalewajka, Serwatka z ziemniakami, Kluski z makiem, Zupa grochowa, Kasza pęczak z grzybami leśnymi i Zupa pokrzywowa.

Jury konkursowe oceniało według następujących kryteriów:
– walory smakowe potrawy,
– zgodność prezentowanej potrawy z tradycją,
– sposób zaprezentowania na scenie.

W XXI Konkursie Potraw Regionalnych „Przy chłopskim stole”, wśród 23 grup biorących udział w konkursie, przyznano zespołom następujące nagrody i wyróżnienia:
– nagroda pierwsza „pęcok z grochem” wykonany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Karniowic,
– nagroda druga „kluski z makiem” wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Libiąża,
– nagroda trzecia „barszcz burakowy z twarogiem” wykonany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chełmka.

Wśród pozostałych potraw, które zwróciły uwagę Jury znalazły się:
– „marchwianka na mleku” wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mętkowa,
– „serwatka z ziemniakami” wykonana przez zespół „Same swoje z Przeciszowa”,
– „kasza pęczak z grzybami leśnymi” wykonana przez zespól ludowy „Psarzanie”,
– „zupa grzybowa” wykonana przez Koło Gospodyń „Czernianie”.

Jury wyrażą swoje zadowolenie, iż zespoły przygotowały swoje prezentacje w ciekawy sposób (rymowanki, przyśpiewki).

Wydarzenie jest doskonałą formą przekazu tradycji międzykulturowych. Warto podkreślić, iż LGD zgłosiła trzy produkty: parzybrodę, buchtę i hulajdy do wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

LGD „Partnerstwo na Jurze” składa słowa uznania i podziękowania dla Zespołów Kół Gospodyń Wiejskich za starania w przygotowaniu potraw regionalnych oraz kultywowaniu tradycji kulinarnych.

Wyślij Wiadomość

Sending

kapital2 (Custom)flaga ue z lewej strony (Custom)

Portal opracowany w ramach projektu „Teraz czas na Małopolską Sieć LGD”

współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Człowiek – najlepsza inwestycja

Projekt i wykonanie portalu OTELI

Log in with your credentials

Forgot your details?