{"id":4174,"date":"2015-04-01T10:31:36","date_gmt":"2015-04-01T08:31:36","guid":{"rendered":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/warsztaty-w-ramach-projektu-tbw-pogorzany\/"},"modified":"2015-04-01T10:31:36","modified_gmt":"2015-04-01T08:31:36","slug":"warsztaty-w-ramach-projektu-tbw-pogorzany","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/warsztaty-w-ramach-projektu-tbw-pogorzany\/","title":{"rendered":"WARSZTATY W RAMACH PROJEKTU TBW – POGORZANY"},"content":{"rendered":"\n
\"WARSZTATY <\/div>\n
Zapraszamy do zapoznania si\u0119 z relacj\u0105 z warsztatów kultywuj\u0105cych tradycje Lachów, które odby\u0142y si\u0119 w dniach 24.03 – 25.03.2015 r. w Gospodarstwie agroturystycznym "Koziarnia" w Pogorzanach (gmina Jod\u0142ownik). <\/div>\n
\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

W dniach  24 – 25.03.2015 r.<\/strong> LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” zorganizowa\u0142a kolejne warsztaty kultywuj\u0105ce lokalne tradycje w ramach projektu wspó\u0142pracy „Tradycje Beskidu Wyspowego” w partnerstwie LGD „Dolina Raby”. Warsztaty kultywuj\u0105ce tradycje Lachów odbywa\u0142y si\u0119 w gospodarstwie agroturystycznym „”Koziarnia” Pa\u0144stwa Lorków w Pogorzanach<\/strong> (Gmina Jod\u0142ownik). Tematem warsztatów by\u0142y sery \u015bwie\u017ce i dojrzewaj\u0105ce oraz produkcja jab\u0142ecznika (cydru). Uczestnikami warsztatów byli mieszka\u0144cy obszaru LSR partnerów projektu wspó\u0142pracy. <\/span><\/p>\n

Uczestnicy dwóch dni warsztatowych zostali powitani przez Gospodarzy wy\u015bmienitymi produktami lokalnymi – m.in. serami dojrzewaj\u0105cymi i naturalnym sokiem jab\u0142kowym. Pracownicy biura LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” przekazali uczestnikom informacje o projekcie wspó\u0142pracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”, w ramach którego zosta\u0142y zorganizowane warsztaty.<\/span><\/p>\n

 <\/p>\n

W pierwszy dzie\u0144 warsztatów z zakresu serów \u015bwie\u017cych i dojrzewaj\u0105cych<\/strong>, <\/strong>  uczestnicy warsztatów zapoznali si\u0119 z technik\u0105 wytwarzania serów. Serowarstwo to dziedzina maj\u0105ca g\u0142\u0119bokie korzenie na obszarze LSR. Pani Jadwiga Gr\u0119da – Lorek rozpocz\u0119\u0142a od wyk\u0142adu , dzi\u0119ki któremu uczestnicy mogli zg\u0142\u0119bi\u0107 wiedz\u0119 teoretyczn\u0105 dotycz\u0105c\u0105 serowarstwa. Wiedz\u0105c, \u017ce jednym z najwa\u017cniejszych surowców przy produkcji serów jest mleko – w\u0142a\u015bciciele Gospodarstwa wybieraj\u0105 to najlepsze korzystaj\u0105c z blisko\u015bci zachowawczej hodowli krów rasy polskiej czerwonej przy klasztorze Cystersów w Szczyrzycu. Mleko od krów rasy polskiej czerwonej jest idealne do produkcji serów. Po wyk\u0142adzie teoretycznym, Pani Jadwiga pokaza\u0142a Uczestnikom jak krok po kroku rozpocz\u0105\u0107 produkcj\u0119 serów \u015bwie\u017cych i dojrzewaj\u0105cych w warunkach domowych.<\/span><\/p>\n

 <\/p>\n

W drugi dzie\u0144 warsztatów tradycj\u0119 wytwarzania jab\u0142ecznika<\/strong>, czyli popularnego dzisiaj cydru, przybli\u017cy\u0142 Uczestnikom Jakub Lorek. Na obszarze LSR nie brakuje starych sadów, z tradycyjnymi, kwaskowatymi odmianami jab\u0142ek – to w\u0142a\u015bnie te jab\u0142ka s\u0105 doskona\u0142ym produktem do produkcji tradycyjnego jab\u0142ecznika. Jab\u0142ka kwa\u015bnie nadaj\u0105 jab\u0142ecznikowi kwaskowat\u0105 nutk\u0119, a jab\u0142ka s\u0142odko-gorzkie pozostawiaj\u0105 w jab\u0142eczniku charakterystyczn\u0105 goryczk\u0119. Ziemia Limanowska to obszar od wieków znany z produkcji wy\u015bmienitych owoców, a Gmina Jod\u0142ownik s\u0142ynie z produkcji jab\u0142ek. Warunki klimatyczne, odpowiednie stosunki wodne i nas\u0142onecznienie daj\u0105 w rezultacie wysoko gatunkowy produkt. Niepowtarzalny smak, lekko musuj\u0105ca konsystencja i delikatna, aromatyczna nuta jab\u0142kowa to cechy charakterystyczne jab\u0142ecznika. Rozpocz\u0119to od umycia i rozdrobnienia jab\u0142ek za pomoc\u0105 rozdrabniacza do owoców, a nast\u0119pnie wykorzystano pras\u0119 do owoców, dzi\u0119ki której uzyskano naturalny sok jab\u0142kowy, który ch\u0119tnie by\u0142 degustowany przez  Uczestników. Mi\u0119dzyczasie w\u0142a\u015bcicielka gospodarstwa pokaza\u0142a uczestnikom tradycyjny wypiek podp\u0142omyków w piecu chlebowym, które smakowa\u0142y wy\u015bmienicie. Po degustacji, przelano sok do zbiornika fermentacyjnego z odpowiednio rozpuszczonymi dro\u017cd\u017cami i omówiono dalszy proces produkcji jab\u0142ecznika.<\/span><\/p>\n

Realizacja warsztatów przyczyni\u0142a si\u0119 do piel\u0119gnowania tradycji obszaru partnerów projektu wspó\u0142pracy, integracji mieszka\u0144ców a tak\u017ce promocji lokalnego dziedzictwa.  Ju\u017c dzisiaj zapraszamy wszystkich mieszka\u0144ców na ostatni etap projektu – imprez\u0119 podsumowuj\u0105c\u0105 projekt  pn. „Smaki Beskidu Wyspowego” w dniu 2 maja 2015 r. w \u0141ukowicy.  <\/em><\/span><\/p>\n

 <\/em><\/span><\/p>\n

\"WARSZTATY
<\/em><\/span><\/p>\n

Warsztaty wspó\u0142finansowane ze \u015brodków Unii Europejskiej w ramach w ramach dzia\u0142ania 421 „Wdra\u017canie projektów wspó\u0142pracy” obj\u0119tego PROW na lata 2007 – 2013.  Instytucja Zarz\u0105dzaj\u0105ca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.<\/em><\/span><\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

Monika Piaskowy<\/em><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Zapraszamy do zapoznania si\u0119 z relacj\u0105 z warsztatów kultywuj\u0105cych tradycje Lachów, które odby\u0142y si\u0119 w dniach 24.03 – 25.03.2015 r. w Gospodarstwie agroturystycznym "Koziarnia" w Pogorzanach (gmina Jod\u0142ownik).     W dniach  24 – 25.03.2015 r. LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” zorganizowa\u0142a kolejne warsztaty kultywuj\u0105ce lokalne tradycje w ramach projektu wspó\u0142pracy „Tradycje Beskidu Wyspowego” w partnerstwie LGD „Dolina Raby”. Warsztaty kultywuj\u0105ce tradycje Lachów odbywa\u0142y si\u0119 w gospodarstwie agroturystycznym „”Koziarnia” Pa\u0144stwa Lorków w Pogorzanach (Gmina Jod\u0142ownik). Tematem warsztatów by\u0142y sery \u015bwie\u017ce i dojrzewaj\u0105ce oraz produkcja jab\u0142ecznika (cydru). Uczestnikami warsztatów byli mieszka\u0144cy obszaru LSR partnerów projektu wspó\u0142pracy.  Uczestnicy dwóch dni warsztatowych zostali powitani przez […]<\/p>\n","protected":false},"author":181,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[65],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4174"}],"collection":[{"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/181"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4174"}],"version-history":[{"count":0,"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4174\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4174"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4174"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/lgd.malopolska.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4174"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}