WARSZTATY W RAMACH PROJEKTU TBW – SZYK

WARSZTATY W RAMACH PROJEKTU TBW - SZYK
Zapraszamy do zapoznania się z relacją z warsztatów pn. "Bogactwo pól i lasów Beskidu Wyspowego" które odbyły się w dniu 26.02.2015 r. w Gospodarstwie "Czarownia w Górkach" w Szyku.

 

WARSZTATY W RAMACH PROJEKTU TBW - SZYK

 

 

W dniu 26.02.2015 r. LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” zorganizowała kolejne warsztaty w ramach projektu współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego”, w partnerstwie LGD „Dolina Raby”. Warsztaty pn. „Bogactwo pól i lasów Beskidu Wyspowego” odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „Czarownia w Górkach” Państwa Zbrożków w malowniczej miejscowości Szyk w Gminie Jodłownik. Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy obszaru LSR partnerów projektu współpracy. 

 

     Uczestnicy warsztatów zostali powitani przez Gospodarzy wyśmienitymi produktami regionalnymi.  Oprócz wybornego domowego chleba można było skosztować kiełbasy i boczku z dzika, pasztetu z kaczki z rodzynkami oraz konfitur z jarzębiny i derenia. Do picia zamiast zwykłej herbaty podano mieszankę ziołową lipy z miętą i miodem. Można by rzec, że już na początku warsztatów można było poznać smak kulinariów pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego. Następnie pracownicy biura LGD przekazali uczestnikom informacje o projekcie współpracy „Tradycje Beskidu Wyspowego” .


      Po sytym poczęstunku, prowadzący warsztaty – Pani Elżbieta Zając – Zbrożek oraz Pan Piotr Zbrożek przybliżyli uczestnikom część teoretyczną warsztatów, opowiadając dodatkowo rozmaite ciekawostki. Następnie Uczestnicy pod okiem Prowadzących zabrali  się do pracy. Prace warsztatowe rozpoczęto od lokalnego bogactwa pól i lasów – topinamburu, który stanowi alternatywę dla ziemniaków. Większość Uczestników po raz pierwszy przyrządzała i spróbowała tego warzywa. Międzyczasie przyrządzano także dziczyznę, która już od poprzedniego dnia leżała w marynacie ziołowej oraz apetyczne przystawki. W licznym gronie pracy ubywało bardzo szybko, a miła rozmowa w wielopokoleniowym gronie umilała czas.

Po obiedzie Gospodarze podali szarlotkę, sernik z gruszkami i placek z borówkami – idealne ciasta do kawy na podsumowanie pracowitego dnia. Na zakończenie warsztatów każdy Uczestnik otrzymał gadżety promocyjne m.in rękawicę, fartuszek i czapkę kucharską.

 

 

Warsztaty współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach w ramach działania 421 „Wdrażanie projektów współpracy”

objętego PROW na lata 2007 – 2013.  Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


 

Zachęcamy do zapoznania się z fotorelacją z wydarzenia.


 

Monika Piaskowy

Wyślij Wiadomość

Sending

kapital2 (Custom)flaga ue z lewej strony (Custom)

Portal opracowany w ramach projektu „Teraz czas na Małopolską Sieć LGD”

współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Człowiek – najlepsza inwestycja

Projekt i wykonanie portalu OTELI

Log in with your credentials

Forgot your details?