Regionalne Dziedzictwo Kulinarne w Małopolsce |
|
W lipcu 2014 roku Małopolska uzyskała status pełnego członkostwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK).
Głównym celem regionów będących członkami Sieci jest rozwój tradycyjnej i nowoczesnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. ESRDzK została utworzona, aby promować potrawy regionalne, wzmacniać tożsamość, być platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami, przetwórcami, restauratorami i sprzedawcami, wspierać rozwój istniejących i nowopowstających podmiotów działających w oparciu o lokalne i regionalne zasoby żywności. Ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie. W tym celu przygotowywane są aplikacje, na najpopularniejsze urządzenia mobilne, umożliwiające w łatwy i szybki sposób wyszukiwanie, w każdym z regionów członkowskich, podmiotów zrzeszonych pod logiem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska mogą zostać: producenci, przetwórcy, restauratorzy i sprzedawcy, którzy proponują produkty pochodzące z Małopolski, oparte na lokalnych surowcach i wytwarzane tradycyjnymi metodami. Wszystkich zainteresowanych przystąpieniem do Sieci zachęcamy do zapoznania się z regulaminem oraz wnioskiem. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.zasmakujwmałopolsce.pl w zakładce Dziedzictwo kulinarne. |