W Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie, 25 listopada 2015r. odbyło się posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, która pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka zadecydowała o rekomendacji dla 9 nowych produktów.
Wśród nich znalazł się Radoczański jabłecznik – słodki przysmak z Zespołu Szkół w Radoczy. Jego historia sięga kilku pokoleń wstecz:
„Podobno było tak. Pewna praprababcia służyła w młodości na dworze w Galicji. Była dobrą kucharką i na Wigilię piekła strudel z jabłkami, do którego dodawała konfiturę z płatków róży, co dawało rewelacyjny smak i aromat. Strudel piekło się raz w roku, ale ciasto było tak pyszne, że chętni na nie byli i w innym czasie. Kucharka wpadła więc na pomysł, by ten aromat i smak róży wykorzystać w zwykłym jabłeczniku na kruchym cieście, z jabłkami pokrojonymi w plasterki (jak w strudlu). Zarys przepisu przetrwał w opowiadaniach, potem ktoś coś zapisał, ale jego popularność była mała, ponieważ nastała wojna i bieda (…).
„Ten jabłecznik to taka kontynuacja strudla, chociaż w innym wydaniu. Konfitura z róży została zapożyczona ze strudla i została w jabłeczniku radoczańskim. Różni się on zatem od innych: „na pewno kompozycją smakową, którą podkreśla dodawana do niego konfitura z róży”. „(…) To smaczne, aromatyczne i zdrowe ciasto. (…) Podstawowe surowce pochodzą z naszego regionu (…)”
Szkołę na tym spotkaniu reprezentowali: dyrektor Stanisław Gliwa, nauczyciele przedmiotów zawodowych – Genowefa Kądziołka, Ewa Franczak i Grzegorz Rossochacki oraz uczniowie – Joanna Stybak i Natalia Chojna z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Adam Węda z II Technikum Cyfrowych Procesów Graficznych.
Po jednogłośnej akceptacji małopolskiej rady pozostaje tylko czekać na decyzję ministerstwa rolnictwa i wpis Radoczańskiego jabłecznika na listę produktów tradycyjnych.