Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe, które 20 września 2015 r. miały miejsce na Łowiskach wędkarskich Podolsze k/Zatora, dostarczyły mnóstwo atrakcji. Podczas tegorocznej imprezy toczyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia, które odbywały się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Agencji Rynku Rolnego, która też ufundowała nagrody dla uczestników. W zmaganiach uczestniczyło 6 dwuosobowych zespołów, ocenianych przez: Jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska pracy oraz Jury degustacyjne, które oceniało wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy
Po 120 minutach zmagań, ocenie oraz degustacji potraw przez jury podano ogłoszono wyniki:
I miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Św. Jana Pawła II w Radoczy, którego reprezentowali uczniowie: Joanna Stybak i Jakub Pawlik
II miejsce – Powiatowy Zespół Nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Oświęcimiu, którego reprezentowali uczniowie: Aleksandra Szulc i Bartłomiej Grinke
III miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, którego reprezentowali uczniowie: Piotr Nowak i Arkadiusz Ujma.
Uczestnicy wykazali się wysokim kunsztem kucharskim i determinacją. Wszystkim serdecznie dziękujemy i gratulujemy oraz zapraszamy na kolejną w 2016 roku edycję mistrzostw!